Μαθαίνοντας να γράφεις πρωτότυπες ιστορίες – Τα οφέλη του μαθήματος δημιουργικής γραφής

Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί μια ιστορία; Τι χρειάζεται για να δομήσουμε σωστούς και άρτιους χαρακτήρες με συναισθήματα, αντιθέσεις και ενδιαφέρον; Είναι εύκολο να φτιάξουμε έναν μυθοπλαστικό κόσμο έτσι που να είναι πιστευτός από τον αναγνώστη;

Πολλοί λένε πως η λογοτεχνία δεν διδάσκεται και ότι συγγραφέας γίνεται μόνο όποιος έχει γεννηθεί μ’ αυτό το ταλέντο και διαθέτει ανεξάντλητη έμπνευση. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Η λογοτεχνία κάλλιστα μπορεί να νοηθεί και ως μάθημα, το οποίο θα παραδώσει ένας ειδικευμένος δάσκαλος.

Φυσικά και η έμφυτη ικανότητα κάθε ανθρώπου είναι σημαντική και βοηθάει στο να κατακτήσει κανείς πιο εύκολα τις τεχνικές πίσω από ένα επιτυχημένο βιβλίο λογοτεχνίας. Δεν είναι, όμως, ο μόνος δρόμος. Είναι πλείστα τα παραδείγματα συγγραφέων που σημείωσαν εκδοτική επιτυχία έχοντας βγει από μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει κάθε μαθητής τη διάθεση να ανοιχτεί στην περιπέτεια της γραφής, να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να αναζητήσει την εσωτερική του φωνή και να πιστέψει πως μέσω των λέξεων και των ιστοριών ο κόσμος γίνεται πλουσιότερος και βαθύτερος. Σε αυτό το σημείο ένας έμπειρος δάσκαλος θα βοηθήσει έναν μαθητή να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι να γράψει τις δικές του ιστορίες.

Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι απτά. Κάθε μαθητής μαθαίνει να ακούει την εσωτερική του φωνή. Θα έλεγε κανείς πως μαθαίνει ακόμη περισσότερο τον εαυτό του. Συνδέεται με τα συναισθήματά του, αλλά και με τα συναισθήματα των άλλων. Άλλωστε κάθε κείμενο φτιάχνεται για να διαβαστεί από άλλους ανθρώπους. Είναι σπουδαίο να καταφέρνεις να κάνεις τους ανθρώπους-αναγνώστες να συγκινηθούν, να γελάσουν, να προβληματιστούν και όλα αυτά τα έχει καταφέρει μια ιστορία που έχεις γράψει.

Έπειτα από έντεκα χρόνια εμπειρίας, με μαθητές που έχουν εκδώσει δικά τους βιβλία, τα οποία μάλιστα έχουν διαγράψει επιτυχία σε λογοτεχνικά βραβεία, είμαι σε θέση να πω με σιγουριά πως, ναι, η λογοτεχνία διδάσκεται. Τα μαθήματα δημιουργικής γραφής μπορούν να δείξουν έναν δρόμο, να λύσουν απορίες και να αποτρέψουν τυχόν αστοχίες ή αβλεψίες. Να βοηθήσουν εντέλει τον κάθε ενδιαφερόμενο να βρει τη λογοτεχνική φωνή του και να μπορέσει να την καταγράψει με καθαρότητα.

Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν online, ιδιαίτερα, αλλά και ομαδικά. Συνήθως το μάθημα παραδίδεται μια φορά την εβδομάδα για 1-2 ώρες (ανάλογα τις ανάγκες κάθε ατόμου). Γίνεται εισήγηση των τεχνικών, δίδονται παραδείγματα από σημαντικά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και, τέλος, δίδεται θέμα για την ανάπτυξη πρωτότυπου διηγήματος.

Διονύσης Μαρίνος – δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής

<a href="http://<a href="https://www.freepik.com/free-photo/businessman-writing-book_1191593.htm#page=2&query=writing%20a%20book&position=12&from_view=search&track=ais">Image by suksaoImage by freepik

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Προηγούμενο άρθρο: Μαθησιακές Δυσκολίες

October 3, 2023 - Στο Γενικά

Επόμενο άρθρο: Οι δεξιότητες του σύγχρονου εκπαιδευτικού

October 4, 2023 - Στο Γενικά

Σχετικές θέσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.