Γιατί να επιλέξω μαθήματα σύγχρονου χορού ως δραστηριότητα για το παιδί μου;

Τα οφέλη του σύγχρονου χορού

Σε μία κοινωνία με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς, όλο και πιο απαιτητική καθημερινότητα, όλο και πιο υψηλούς στόχους που θέτουμε εμείς και η κοινωνία για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, τίθεται ένα ακόμα ερώτημα: Τι δραστηριότητα να κάνει το παιδί μου; Ποια είναι αυτή η απογευματινή ασχολία που θα βοηθήσει στην καλλιέργεια του νου και στην ευεξία του σώματος; 

Ο χορός, σε κάθε του έκφανση,  σίγουρα αποτελεί  μία από τις πρώτες επιλογές στις προτιμήσεις των γονιών.

Τι γνωρίζουμε όμως ειδικά για τον σύγχρονο χορό;

Πρόκειται για ένα δημοφιλές είδος που διδάσκεται στις σχολές χορού και προσελκύει ολοένα και περισσότερους μικρούς και μεγάλους  θαυμαστές.  Ο σύγχρονος χορός ενθαρρύνει  τους μαθητές να κινηθούν με ελευθερία, να βρουν το δικό τους κινητικό λεξιλόγιο, πέρα από αυστηρές κινητικές φόρμες, να φανταστούν, να αυτοσχεδιάσουν, να ονειρευτούν.   Η απελευθέρωση, η σύνδεση της κίνησης με την αναπνοή, η αίσθηση της βαρύτητας που μας έλκει να κινηθούμε στο πάτωμα,  η παρότρυνση για την ανακάλυψη νέων δρόμων κίνησης  οδηγούν σε μία μοναδική εμπειρία κατά την οποία ο μαθητής αισθάνεται ξεχωριστός, μαθαίνει το σώμα του, τα όρια του, ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του, βρίσκει διέξοδο μέσω της ελευθερίας της έκφρασης. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, ποια είναι τα οφέλη του σύγχρονου χορού για ένα παιδί και για ποιος λόγους να επιλέξουμε μαθήματα σύγχρονου χορού.

Ο σύγχρονος χορός ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών καθώς τα ενθαρρύνει να αγαπούν τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο κίνηση, να ανακαλύπτουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους και να αγαπούν τις σωματικές τους αδυναμίες.

  • Στο μάθημα συνδυάζονται κινήσεις που βοηθούν το παιδί  να αναπτύξει ένα γερό μυϊκό σύστημα και ταυτόχρονα ένα σώμα εύπλαστο, ευλύγιστο, με ισορροπία και πάνω από όλα σωστή στάση σώματος.
  • Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε ένα μάθημα σύγχρονου χορού (οπτικοποίηση, εικονοποίηση, αυτοσχεδιασμός) καθοδηγούν  τα παιδιά να ανακαλύψουν νέους κόσμους γεμάτους αυθορμητισμό, παιδικότητα, φαντασία τα οποία πλήττονται σε μία κοινωνική πραγματικότητα με ταχείς ρυθμούς.
  • Ο σύγχρονος  χορός ενισχύει στα παιδιά τις  θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Μέσω ασκήσεων εμπιστοσύνης, ανταλλαγής βάρους και συνύπαρξης τα παιδιά καλούνται να επικοινωνήσουν, να εμπιστευτούν, να μοιραστούν και να αγκαλιάσουν κάθε μέλος της ομάδας.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να δοκιμάζονται, να εκτίθενται, να έχουν το θάρρος να παρουσιάσουν τον εαυτό τους  σε μία σκηνή, ένα θέατρο, μία εκδήλωση. Και είναι σπουδαίο να ξέρουμε ότι ένα παιδί έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό χαρακτήρα που γεμάτο αυτοπεποίθηση ξέρει τις δυνάμεις, τα όρια, τις κατακτήσεις του.
  • Ο σύγχρονος χορός οδηγεί τα παιδιά, μέσω ενός απόλυτα δημιουργικού μαθήματος, στην ελευθερία της έκφρασης, στην εκτόνωση, στην καλλιέργεια της εκφραστικότητας και  στην σύνδεση σώματος και νου.
  • Το μάθημα εξάπτει την περιέργεια των παιδιών καθώς οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο δάσκαλος είναι αναρίθμητοι, το κινητικό λεξιλόγιο  δημιουργεί είναι ευρηματικό  ενώ η δυνατότητα να χορεύουμε με γυμνά πόδια κάνει τους μαθητές να νιώθουν ελεύθεροι. 
  • Τα παιδία καταφέρνουν αποδεδειγμένα να μειώσουν το στρες της καθημερινότητας,  να βελτιώσουν τα επίπεδα ψυχικής υγείας τους, να βρουν ασφαλείς διεξόδους από τους φόβους ή τους κινδύνους της καθημερινότητας και φυσικά κοινωνικοποιούνται ομαλά ακολουθώντας τους κανόνες μίας ομάδας και αναπτύσσοντας αληθινές κοινωνικές επαφές με παιδιά που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, σε μια καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις και ανάγκες, ο χρόνος που  τα παιδιά μας καταπιάνονται με μία δραστηριότητα οφείλει να είναι ποιοτικός και να τους εξασφαλίζει την καλλιέργεια του πνεύματός και του σώματος αλλά ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο… Τα παιδιά μας θέλουμε να εκτονώνονται, να εκφράζονται, να νιώθουν ελεύθερα… να χαμογελάνε! Ο σύγχρονος χορός μπορεί να το πετύχει!

Ελένη Λαγκαδινού

Καθηγήτρια Χορού, Χορεύτρια, Χορογράφος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Προηγούμενο άρθρο: Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ένα Θεμέλιο για το Μέλλον

November 19, 2023 - Στο Γενικά

Επόμενο άρθρο: Γιατί να κάνετε μαθήματα ιταλικών

November 26, 2023 - Στο Ξένες Γλώσσες

Σχετικές θέσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.