Τένις: άθλημα για μια ζωή!

Kαι πράγματι, τένις μπορεί να παίζει κανείς από 4 μέχρι 94 χρόνων.

Με ποιον τρόπο οφελείται ο αθλούμενος παίζοντας τένις;

– Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες δηλαδή που προκαλούν αίσθημα ευεξίας και ευφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποδειχθεί ιατρικά ότι 20 με 30 λεπτά τένις αντιστοιχούν στην επίδραση που έχει ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό χάπι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. 

– Το τένις με την γρήγορη κάλυψη μικρών αποστάσεων που το χαρακτηρίζει, αυξάνει την ισορροπία και το νευρομυικό συντονισμό ενώ δυναμώνει το καρδιαναπνευστικό σύστημα. Βελτιώνει την αερόβια και την αναερόβια αντοχή, και  προλαμβάνει τις ασθένειες του καρδιοαναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος.

– Βοηθά στο κάψιμο των τοξινών, αυξάνει τον μεταβολισμό, το κάψιμο του λίπους (από 500 μέχρι 1000 θερμίδες ανά ώρα).

– Βελτιώνει την αντοχή, την ταχύτητα, την ευλυγισία, την ευκινησία και τα αντανακλαστικά. Όλα αυτά λειτουργούν βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του αθλούμενου.

– Δυναμώνει τα χέρια και τα πόδια (τετρακεφάλους, μηριαίους, δικεφάλους, γαστροκνημίους, γλουτούς), τη μέση, τον κορμό και την κοιλιά.

– Δυναμώνει τα οστά και καταπολεμά την οστεοπόρωση, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι γυναίκες.

– Τροφοδοτεί τους αθλούμενους με την απαραίτητη βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας είναι εμφανέστερη κατά τους χειμερινούς μήνες.

– Ενισχύει την πειθαρχία, βελτιώνει την πνευματική απόδοση και τη μνήμη.

– Προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας, αυξάνει την υπευθυνότητα, τη δημιουργία, την κοινωνικοποίηση και μέσω των μαθημάτων αποκτά κανείς καινούριους φίλους βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την ψυχική του υγεία εν γένει.

– Επιπροσθέτως είναι ιδανικό άθλημα για τη νεολαία. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που παίζουν τένις έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, υψηλότερη αυτοπεποίθηση και αυτοσυγκέντρωση.

– Προάγει την ευγενή άμιλλα, την ανταγωνιστικότητα, την ομαδικότητα, τον αυτοέλεγχο και τη  συνεργασία (βλέπε διπλό παιχνίδι).

Τα οφέλη του τένις γίνονται γρήγορα ορατά ενώ παράλληλα δεν είναι ακριβό σπορ όπως πολλοί πιστεύουν!

Βέβαια είναι σκόπιμο όποιος ενδιαφέρεται για το τένις, να κάνει μαθήματα τένις με έναν έμπειρο προπονητή, ώστε να αφομοιώσει την τεχνική, τις τακτικές του αθλήματος, ειδικές ασκήσεις προθέρμανσης και αποθεραπείας αλλά και να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς.

Βασίλειος Ζωγράφος – δάσκαλος τένις

Image by <a href="http://<a href="https://www.freepik.com/free-ai-image/medium-shot-girl-playing-tennis_65136731.htm#page=2&query=tennis&position=14&from_view=search&track=sph">Image By freepikfreepik

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.