Με ποια κριτήρια να επιλέξω κατεύθυνση;
Η επιλογή κατεύθυνσης στη ζωή ή στις σπουδές είναι μια σημαντική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του κάθε ανθρώπου. Ένας ενήλικας είναι σε θέση να πάρει πιο σωστές αποφάσεις γιατί συνήθως σκέφτεται με κριτήριο τη λογική και τη γνώση ή την εμπειρία. Το παιδί και ο έφηβος όμως δυσκολεύονται να αποφασίσουν και χρειάζονται τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς ή τους καθηγητές τους. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα οκτώ ακόλουθα κριτήρια.
1. Ενδιαφέροντα και Πάθος
· Τι σε ενθουσιάζει; Επίλεξε μια κατεύθυνση που να συνδέεται με τα ενδιαφέροντά σου και το πάθος σου. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, είναι πιο πιθανό να είσαι επιτυχημένος και ευτυχισμένος.
2. Δεξιότητες και Ικανότητες
· Ποιες είναι οι δυνατότητές σου; Σκέψου σε ποια αντικείμενα έχεις ήδη δεξιότητες και ποια σε ελκύουν περισσότερο να αναπτύξεις. Η φυσική κλίση σε συγκεκριμένες δεξιότητες μπορεί να σου δώσει πλεονέκτημα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και μέσα από μεθοδική δουλειά με ομαδικά ή
ιδιαίτερα μαθήματα δια ζώσης ή on line και να εξασκήσεις αυτή την κλίση σου.
3. Προοπτικές Καριέρας
· Τι ευκαιρίες εργασίας προσφέρει η κατεύθυνση; Ερεύνησε τις επαγγελματικές προοπτικές και την αγορά εργασίας για κάθε κατεύθυνση που σκέφτεσαι. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν υπάρχουν θέσεις εργασίας στον τομέα που σε ενδιαφέρει και αν είναι ικανοποιητικές οι προοπτικές εξέλιξης.
4. Αξίες και Προσωπικοί Στόχοι
· Ποιες είναι οι αξίες σου; Επέλεξε μια κατεύθυνση που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές σου αξίες και τους στόχους σου στη ζωή. Εξέτασε τι είναι σημαντικό για εσένα, π.χ., η συμβολή στην κοινωνία, η οικονομική ασφάλεια, ή η προσωπική ικανοποίηση.
5. Προσωπικότητα
· Ποια κατεύθυνση ταιριάζει με την προσωπικότητά σου; Ανάλογα με το αν είσαι εξωστρεφής, δημιουργικός, αναλυτικός κ.λπ., κάποιες κατευθύνσεις μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για εσένα. Για παράδειγμα, αν είσαι κοινωνικός και επικοινωνιακός, ίσως να σου ταιριάζει ένας τομέας με έμφαση στην επικοινωνία ή τις δημόσιες σχέσεις.
6. Στήριξη και Πηγές Πληροφόρησης
· Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και υποστήριξη; Σκέψου αν έχεις τις πηγές πληροφόρησης, τη στήριξη από το περιβάλλον σου, ή την καθοδήγηση που
χρειάζεσαι από τους καθηγητές σου για να ακολουθήσεις την κατεύθυνση που επιλέγεις.
7. Προηγούμενη Εμπειρία
· Τι έχεις ήδη μάθει; Αν έχεις ήδη αποκτήσει κάποια εμπειρία ή γνώσεις σε έναν τομέα, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις σε αυτή την κατεύθυνση ή αν θα προτιμήσεις κάτι άλλο.
8. Συμβουλές από Επαγγελματίες
· Ζήτησε συμβουλές. Συζήτησε με καθηγητές στο σχολείο ή στα ιδιαίτερα μαθήματα, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, ή επαγγελματίες που εργάζονται ήδη στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Η εμπειρία τους μπορεί να σου προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες.
Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι προσωπική και να βασίζεται στις δικές σου επιθυμίες, ικανότητες και στόχους. Μην βιαστείς να επιλέξεις· αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις γιατί μία από τις βασικές πηγές ευτυχίας μας είναι και το επάγγελμά μας.