Η μητρική γλώσσα ως μέσο πολιτισμικής εκφραστικότητας

Η αξία της μητρικής γλώσσας

Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας σε αυτόν τον κόσμο, η μητρική γλώσσα μας καθοδηγεί στο να εκφράσουμε κάθε σκέψη, κάθε προβληματισμό αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Είναι η γλώσσα που μαθαίνουμε από τους γονείς μας ή άλλα κοντινά μέλη της οικογένειας και αποτελεί τον  φορέα των πρώτων μας συναισθημάτων και αξιών. 

Η μητρική γλώσσα αποτελεί τον πυρήνα της ανθρώπινης επικοινωνίας και κουλτούρας. Κάθε λέξη που λέμε στη μητρική μας γλώσσα αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ της καθημερινής μας ύπαρξης, προσφέροντας μια ιδιαίτερη αξία και βάθος στην επικοινωνία μας, αφού μέσω αυτής μοιραζόμαστε τις σκέψεις, εκφράζουμε τα όνειρά μας και ολόκληρο το «είναι» μας. Παράλληλα η γνώση της συμβάλλει στην εκπαίδευση και την επαγγελματική επιτυχία ενώδιευκολύνει την καθημερινή ζωή και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Είναι το πρώτο πεδίο όπου εξελίσσονται οι συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές μας δεξιότητες. Η μητρική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα σύνολο λέξεων και κανόνων, αλλά ένα πλούσιο εργαλείο που φέρνει μαζί του την ιστορία, την ταυτότητα και την κληρονομιά μας και επομένως μας βοηθά να διατηρούμε ζωντανή την παράδοση.Είναι ο ζωντανός ιστός που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Είναι ένας θησαυρός που πρέπει να φροντίζουμε και να προστατεύουμε, διότι μέσα από αυτήν ανακαλύπτουμε την εξελικτική μας πορεία, τηνουσία και την ταυτότητά μας.

Σε τι μας βοηθάει η καλή γνώση της μητρικής μας γλώσσας;

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας συνδέεται στενά με τη γνωστική ανάπτυξη. Τα παιδιά που αποκτούν ισχυρές γλωσσικές δεξιότητες στη μητρική τους γλώσσα έχουν συνήθως ευκολία στην εκμάθηση άλλων γλωσσών. Η  καλή γνώση της μητρικής γλώσσας, επίσης, μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία στο σχολείο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που έχουν ισχυρή γλωσσική βάση στη μητρική τους γλώσσα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε άλλες γλώσσες. Επομένως, η διατήρηση και η ανάπτυξη της μητρικής γλώσσας είναι σημαντική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ευημερία του ατόμου.

Πώς μπορούμε να τη μάθουμε καλά

Η μάθηση μιας γλώσσας, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής σας γλώσσας, απαιτεί αφοσίωση, επιμονή και συστηματική προσέγγιση. 

Επικοινωνήστε συχνά με την οικογένεια και τους φίλους σας στη μητρική γλώσσα. Η καθημερινή επαφή θα ενισχύσει την προφορική και γραπτή σας έκφραση.

Διαβάστε βιβλία, άρθρα, εφημερίδες ή ποιήματα στη μητρική σας γλώσσα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε το λεξιλόγιο και την κατανόηση.

Δείτε ταινίες και σειρές στη μητρική σας γλώσσα για να εξασκήσετε την ακουστική σας κατανόηση και την προφορά.

Συμμετέχετε σε συμβάντα, όπως ομιλίες, παρουσιάσεις ή κοινοτικές εκδηλώσεις, για να εξασκηθείτε στην προφορική έκφραση.

Διαβάστε βιβλία λογοτεχνικά, εξασκηθείτε στο μάθημα των Νέων Ελληνικών και επιλέξτε κατάλληλους και πεπειραμένους δασκάλους στο μάθημα της έκθεσης και της  λογοτεχνίας. Καθώς εξερευνάτε τις λέξεις, τα ρήματα, τους ποιητές και τους συγγραφείς της μητρικής σας γλώσσας, θα ανακαλύψετε έναν κόσμο πλούσιο σε έκφραση και σημασία. 

Πρωταρχική προϋπόθεση, όμως, είναι να αναγνωρίσετε ότι η μάθηση μιας γλώσσας είναι μια σταδιακή διαδικασία και χρειάζεται υπομονή. Η συνεχής τριβή είναι η λύση. Καθημερινή εξάσκηση στη μητρική σας γλώσσα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε και να εξελίξετε τις γλωσσικές δεξιότητές σας και να εξελιχθείτε σε καλούς ρήτορες.

Μην ξεχνάτε ότι η γλώσσα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εργαλείο επικοινωνίας. Είναι το νήμα που συνδέει γενιές, διατηρεί παραδόσεις και μεταφέρει συναισθήματα. Συνεχίστε το ταξίδι σας με αγάπη και περιέργεια, και η μητρική σας γλώσσα θα γίνει ένας θησαυρός που θα σας συνοδεύει σε όλη τη ζωή σας. Καλή επιτυχία!

Μαρία Πετροπούλου, Φιλόλογος – Συγγραφέας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.