10 συμβουλές για να «κερδίσετε» έναν μαθητή

Εάν θέλετε να βοηθήσετε έναν μαθητή, να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να βελτιώσει την ακαδημαϊκή του επίδοση, προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

  1. Δείξτε ειλικρίνεια και αυθεντικότητα: Θα πρέπει από την αρχή να είστε ειλικρινής και αυθεντικός μαζί του και να θέσετε μαζί ρεαλιστικούς στόχους. Θα σας προτείναμε αρχικά να κάνετε ένα αναγνωριστικό μάθημα και μια συνολική αξιολόγηση των δυνατοτήτων, των γνώσεων και των στόχων του. Θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να εξασφαλίσετε μια σχέση αλληλεπίδρασης, αξιοπιστίας και καλής επικοινωνίας μαζί του σε όλα τα επίπεδα.
  2. Συνεχής παρακολούθηση και ακρόαση των αναγκών του: Παρακολουθείτε την πρόοδο του και τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει να προσπαθεί ακόμη και όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μην ξεχνάτε να εμπνέετε τον μαθητή να εξερευνά νέες ιδέες, να είναι περίεργος και να διατηρεί το πάθος για τη μάθηση ζωντανό. Να γίνετε καλοί ακροατές του. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε τον μαθητή σας. Κατανοήστε τις ανάγκες του και τις δυσκολίες του στην εκπαίδευση. Ακούστε με σεβασμό προς την προσωπικότητά του.
  3. Ανταμοιβές – δικαιοσύνη – συνέπεια: Δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής για την επίτευξη στόχων και καλών επιδόσεων. Διαχειριστείτε τον μαθητή με δικαιοσύνη και συνέπεια. Αν εφαρμόζετε κανόνες και κυρώσεις, να το κάνετε με συνέπεια.
  4. Εκπαιδευτικά εργαλεία: Βεβαιωθείτε ότι ο μαθητής έχει πρόσβαση σε κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία, βιβλία και πηγές πληροφοριών που του επιτρέπουν να κατανοήσει το υλικό.
  5. Ενασχόληση με τα ενδιαφέροντά του: Ενθαρρύνετε τον μαθητή να εξερευνήσει τα ενδιαφέροντά του και να συνδέσει το μάθημα με τις προσωπικές του ανησυχίες και πάθη.
  6. Επιτρέψτε τα λάθη και δείξτε υπομονή: Διδάξτε τον μαθητή ότι τα λάθη είναι μέρος της μάθησης και ότι μπορεί να μάθει από αυτά. Κάντε τον να καταλάβει πως οι αποτυχίες είναι ένα από τα πολλά σενάρια της ζωής και πως μας δίνουν ώθηση για αναστοχασμό, αναθεωρήσεις και επαναπροσδιορισμό των στόχων μας. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί μαζί του και να δίνετε τον χρόνο που χρειάζεται ο μαθητής για να κατανοήσει και να μάθει. Άλλωστε, όλοι οι μαθητές δεν μαθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό.
  7. Ψυχολογική υποστήριξη και αγάπη: Εάν ο μαθητής αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας ή άγχος, μιλήστε μαζί του, δείχνοντάς του ενσυναίσθηση και ειλικρινές ενδιαφέρον. Καλό θα ήταν ως παιδαγωγός να έχετε και γνώσεις ψυχολογίας και συνεχώς να τις ανανεώνετε. Θα μπορούσατε παράλληλα να ενθαρρύνετέ τον να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να εκφράζετε την αγάπη και την υποστήριξή σας στον μαθητή, δείχνοντάς του ότι είστε εκεί για να τον στηρίξετε σε όλα τα στάδια της μάθησής του. Αυτό μπορεί να τον κάνει να νιώθει υποστηριζόμενος.
  8. Εκπαιδευτικά παιχνίδια: Χρησιμοποιήστε εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες για να κάνετε τη μάθηση πιο διασκεδαστική και αποτελεσματική. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, να έχετε ευχάριστη διάθεση και ασκείτε χιούμορ ώστε το μάθημα να είναι ελκυστικό και παιγνιώδες.
  9. Ενημέρωση και Εξατομικευμένη προσέγγιση: Μείνετε ενημερωμένοι για τις ανάγκες και τις αλλαγές στο πρόγραμμα του μαθητή και προσαρμόστε τη στήριξή σας αναλόγως. Καθορίστε μια εκπαιδευτική στρατηγική που να ταιριάζει στις ανάγκες του μαθητή. Κάποιοι μαθητές μπορεί να ωφεληθούν από περισσότερη ένταση, ενώ άλλοι από περισσότερη αυτονομία. Κάθε μαθητής είναι μοναδικός, οπότε είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις συμβουλές σας στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του.
  10. Μην ξεχνάτε η ειλικρίνεια, η αγάπη και η επικοινωνία είναι τα τρία βασικά όπλα σας για να κερδίσετε την εύνοιά του και να διαμορφώσετε ένα σταθερό πλαίσιο επικοινωνίας μαζί του. Αυτά είναι τα τρία πρωταρχικά συστατικά μιας γόνιμης επαφής δασκάλου – μαθητή και αποτελούν τη σημαντική πρώτη ύλη για την επίλυση προβλημάτων και τη βάση για μια επιτυχημένη διδασκαλία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πράξης και της συνεργασίας σας στο μέλλον.

Σας ευχόμαστε να τα καταφέρετε!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Προηγούμενο άρθρο: Αναζήτηση δασκάλου για ιδιαίτερα μαθήματα | Ανοιχτή επιστολή προς γονείς

September 18, 2023 - Στο Γενικά

Επόμενο άρθρο: Το λαούτο

September 22, 2023 - Στο Μουσική

Σχετικές θέσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.