ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

            ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Έρωτας στο διαδίκτυο ή η νέα κουλτούρα της κατανάλωσης και του κενού;

Τα τελευταία χρόνια,  έρευνες δείχνουν ότι ο έρωτας μετατοπίζεται από την “οffline” ζωή, στην “online”. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί, αφού η ίδια η ζωή των περισσότερων ανθρώπων, ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με τα “social media”; Τσατάρουμε περισσότερο με τους φίλους μας και λιγοστεύουν οι κατ’ιδίαν συζητήσεις λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου αλλά και ενός αυξανόμενου εθισμού του μέσου όρου στα κοινωνικά δίκτυα. 

ΕΡΩΤΑΣ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (5)

Τα “social media”, είναι τελικά ο νέος τρόπος ανάπτυξης γνωριμιών, ή μήπως ο λόγος για τον οποίο αλλάζει ο τρόπος που βιώνουμε τον έρωτα; Η μοναξιά οδηγεί στην αναζήτηση συντρόφων μέσω του διαδικτύου, ή η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο εμποτίζει τους ανθρώπους με γερές δόσεις μοναξιάς και συχνά κατάθλιψης; Πώς διαμορφώνεται ο ερωτικός λόγος στην εποχή των “social media” όπου μπορεί να καταναλώσει κανείς συντρόφους με το πάτημα ενός κουμπιού; Μπορούμε να ζήσουμε ερωτικά χωρίς το τυχαίο της συνάντησης, χωρίς το ρίσκο της απόρριψης, χωρίς τον συγχρωτισμό μας σε χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς στην πρώτη μας γνωριμία; Μήπως γινόμαστε περισσότερο αναζητητές ηδονών, και αν ναι, είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό αυτό;

Οι νέες γενιές, συχνά, δραπετεύουν κυριολεκτικά στα “social media”, δημιουργούν εξάρτηση από αυτά θέλοντας να ενσωματωθούν σε μια δυνητική πραγματικότητα, να αγκαλιάσουν τον κόσμο με μια μαγική σκέψη, χωρίς οι ίδιοι να εκτεθούν. Οι νέες εφαρμογές, οι νέοι αλγόριθμοι δημιουργούν ένα είδος επιδειξιομανούς εξάρτησης, η οποία δίνει την εντύπωση μιας δήθεν πληρότητας. Η καταφυγή, όμως, σε εικονικές σχέσεις μέσω ενός ψευδούς εαυτού, του προφίλ μας στα “social media, δεν μπορεί να μας σώσει από τα αδιέξοδά μας.  Οποιαδήποτε ανακούφιση, όταν μετράμε πολλά “like” ή πολλούς “followers”, είναι προσωρινή και εύθραυστη. 

Σημασία δεν έχει να καταγγείλουμε τα “social media” αλλά να κοιτάξουμε τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε. Αν απορροφούν μέσα από τον εθισμό που δημιουργούν ένα μεγάλο μέρος της ψυχικής και νοητικής μας ενέργειας,  τότε μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα αποξένωσης και με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο καταλύτη σύνδεσης της φαντασίωσης, της εσωτερικής ζωής και της υπαρξιακής αγωνίας με τον πραγματικό κόσμο και τις αντιφάσεις του.

TVXS, Φωτεινή Λαμπρίδη 23 Φεβ. 2020, άρθρο διασκευασμένο

                                                        ΚΕΙΜΕΝΟ 2

                                    Έρωτας στα χρόνια του Διαδικτύου 

  Μπορεί η αιώνια αγάπη, να βρεθεί με τη βοήθεια ενός… μικροτσίπ ηλεκτρονικού υπολογιστή; Οι μελέτες λένε «ναι» και όσο περνάνε τα χρόνια τα ζευγάρια που βρέθηκαν “online” αυξάνονται. Άλλωστε το Internet θα μπορούσε να ορίσει έναν νέο χάρτη στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων.

ΕΡΩΤΑΣ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα για να απαλλαγεί κανείς από τη μοναξιά του και να βρει τον «επόμενο» -ή τον παράλληλο- ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, έτσι βασικές «τεχνικές» δυσκολίες λύνονται εύκολα στο πάτημα ενός κουμπιού. Και μπορεί πριν από κάποια χρόνια ο συγκεκριμένος τρόπος αναζήτησης συντρόφου να φάνταζε παράξενος, σήμερα αποτελεί μια ακόμα, συνηθισμένη πλέον μέθοδο για να βρει κανείς νέους φίλους, συντρόφους ή ακόμα και τον έρωτα της ζωής του. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σχέσεις και οι γάμοι αυτοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο καθώς, ακριβώς λόγω της κοινωνικής «απελευθέρωσης» του Διαδικτύου, τείνουν να έχουν έναν πιο δημοκρατικό και ειλικρινή χαρακτήρα συγκριτικά με τον παραδοσιακό τρόπο γνωριμίας. Δεδομένα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ του 2013, είχαν δείξει ότι οι γάμοι που τελούνταν έπειτα από διαδικτυακή γνωριμία εμφανίζονταν πιο δυνατοί από τους παραδοσιακούς και συνοδεύονταν από χαμηλότερα ποσοστά χωρισμού μετά το πέρας του πρώτου χρόνου, ενώ οι εν λόγω σύζυγοι δήλωναν πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαρκής επικοινωνία που υπάρχει σε μια γνωριμία μέσω των “social media” ίσως να αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας των σχέσεων αυτών, όπως επίσης και το γεγονός οι δύο πλευρές αποκαλύπτουν σιγά-σιγά όλο και πιο προσωπικές πτυχές του εαυτού τους με αποτέλεσμα να χτίζεται σταδιακά η μεταξύ τους εμπιστοσύνη – το βασικό συστατικό για μια σχέση με διάρκεια στον χρόνο. 

    Οι νέοι άνθρωποι πήραν την μοίρα τους στα χέρια τους, μπήκαν στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η κλασική φιγούρα της «προξενήτρας» – η οποία κάποτε τελούσε κοινωνικό έργο – να μοιάζει πλέον χαρακτήρας μυθιστορήματος. Πλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων της καρδιάς είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί όμως κάτι τόσο μεγάλο και νεφελώδες, όπως η αιώνια αγάπη, να βρεθεί με τη βοήθεια ενός… μικροτσίπ ηλεκτρονικού υπολογιστή; 

  Μπορεί να είναι σχετικά νωρίς για να βγάζουμε συμπεράσματα γύρω από την επιρροή της ψηφιακής επανάστασης στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν ήδη επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Όπως επίσης δε μπορεί να αρνηθεί και το γεγονός ότι το Διαδίκτυο αποτελεί ένα χωνευτήρι κοινωνικών ζυμώσεων το οποίο με τη φόρα που έχει πάρει θα μπορούσε να ορίσει έναν νέο χάρτη στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων. Οι βασικοί κανόνες, παρόλα αυτά, φαίνεται πως παραμένουν πάντα ίδιοι. Γιατί κακά τα ψέματα, όλοι μας αναζητούμε την αληθινή αγάπη…   

Πηγή: Protagon.gr, άρθρο διασκευασμένο

ΚΕΙΜΕΝΟ 3 

Λογοτεχνία

«Παγωτό φυστίκι»

Θέλω να ξυπνάω μαζί σου 

Και να πίνουμε τον πρώτο καφέ στο μπαλκόνι σου 

Σε αυτές τις μικρές κούπες που τόσο λατρεύεις 

Να χαζεύουμε τ’ άλλα μπαλκόνια που ξύπνησαν πιο νωρίς από εμάς 

Και να μιλάμε για την τρίτη φορά που γνωριστήκαμε 

Σάββατο μεσημέρι στο πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο 

Ναι, σε ξέρω έχουμε συστηθεί ξανά 

Χθες βράδυ στη ντίσκο είχε πολύ κόσμο και δεν πρόλαβα να 

Μήπως να περάσεις για ένα παγωτό; 

Μήπως να σε πάω ένα θερινό; 

Όταν γυρίσεις; 

Όταν γυρίσω 

Θέλω να σε βρίσκω στην άδεια Κυψέλη 

Να λιώνει ο Αύγουστος κι εμείς να μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό 

Και να μου λες πως μπορούμε να δούμε την πανσέληνο ανάμεσα στις πολυκατοικίες 

Και να σκέφτομαι πως τελικά καθόλου δε με ένοιαζε το φεγγάρι 

Θέλω να γνωρίσω ξανά την Αθήνα μαζί σου 

Και να ψάχνουμε πορτοκαλί φώτα από μικρά παράθυρα 

Να πηγαίνουμε βόλτες με το αμάξι 

Και να περνάμε πάντα από εκείνο το φανάρι της 3ης Σεπτεμβρίου 

Τρίτος όροφος, τρίτο σκαλί 

Για τα τρία αστέρια που ζωγράφισες στον καρπό μου 

Θέλω, να σχεδιάζουμε ταξίδια 

Και να γράφω κασέτες για να ακούμε στον δρόμο 

Αθήνα – Επίδαυρος 

Επίδαυρος – Τήνος 

Τήνος – Κάρυστος 

Και πίσω πάλι 

Να σου γράφω γράμματα 

Ένα για κάθε μέρα που θα λείπεις 

Να σου λέω για τα αδιάφορα παράθυρα που είδα 

Στις αδιάφορες διαδρομές που έκανα στην 3ης Σεπτεμβρίου 

Και να θυμάμαι τις θάλασσες που κοιτάζαμε μαζί 

Και να θυμάμαι το τραγούδι μας που άκουγα στο καράβι 

Και να θυμάμαι πως δεν πήγαμε ποτέ σινεμά 

Και τις κασέτες μας ακόμη δεν τις ακούσαμε 

Και να σκέφτομαι πως τελικά εσύ ήσουν το μόνο ταξίδι που ήθελα να κάνω 

Στίχοι – μουσική : Μαρίνα Σπανού 

ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 20)

Σε μια παράγραφο 60 – 70 λέξεων να συνοψίσετε τη γνώμη των επιστημόνων για τις διαδικτυακές σχέσεις, όπως αυτή εκφράζεται στο Κείμενο 2.

                                                                                Μονάδες 20

ΘΕΜΑ 2 (μονάδες 35)

Ερώτημα 1ο (μονάδες 15)

Να χαρακτηρίσεις ως σωστή (Σ) ή λανθασμένη (Λ) καθεμία από τις παρακάτω περιόδους με βάση το Κείμενο 1 και να αιτιολογήσεις την απάντησή σου, καταγράφοντας το κατάλληλο χωρίο του κειμένου:

α) Η συντάκτρια υποστηρίζει ότι η μετατόπιση στην online ζωή οφείλεται εκτός των άλλων και στην εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

β) Η συντάκτρια εκφράζει τη βεβαιότητά της πως η μοναξιά αποτελεί τη βασική αιτία που ανατρέχουν στον ψηφιακό κόσμο για την εύρεση συντρόφων. 

γ) Οι διαδικτυακές σχέσεις λειτουργούν λυτρωτικά γιατί βγάζουν το άτομο από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. 

δ) Κατά την συντάκτρια η συλλογή των like και των followers προσφέρει στο άτομο μια πρόσκαιρη απαλλαγή από τα δυσάρεστα συναισθήματα. 

ε) Η συντάκτρια επισημαίνει πως δεν είναι σωστό να ενοχοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα.

                                                                                      Μονάδες 15                                             

Ερώτημα 2ο (μονάδες 10)

α)Να σχολιάσεις τη γλωσσική μορφή (μονάδες 3) και την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα (μονάδες 3) του τίτλου του Κειμένου 1. (μονάδες 6)   

                                                                                       Μονάδες 6                                                                                                               

β) Να εντοπίσεις δύο παραδείγματα συνυποδηλωτικής χρήσης της γλώσσας, στην 3η παράγραφο  στο Κείμενο 1 (μονάδες 2) και να εξηγήσεις την επικοινωνιακή λειτουργικότητά τους (μονάδες 2) (μονάδες 4)

                                                                                     Μονάδες 10                                  

Ερώτημα 3ο (μονάδες 10)

Σε 70 περίπου λέξεις να εξηγήσεις πώς «συνομιλούν» τα Κείμενα 1 και 2 επισημαίνοντας το θέμα, τη θέση και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν. Να αποδώσεις με δικά σου λόγια τη θέση και το συμπέρασμα.

                                                                          Μονάδες 10      

ΘΕΜΑ Γ 

  Στο Κείμενο 3 να παρουσιάσετε και να ερμηνεύσετε το πώς βιώνει η «ηρωίδα»  του τραγουδιού τον έρωτα; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας χρησιμοποιώντας τρεις (3) διαφορετικούς κειμενικούς δείκτες. Πως αντιλαμβάνεστε τον έρωτα;  (150 – 200 λέξεις) 

ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 30)

Οι συγγραφείς των μη λογοτεχνικών κειμένων σχολίασαν το θέμα των διαδικτυακών σχέσεων και δεν είχαν την ίδια στάση. Στο Κείμενο 1 η συγγραφέας εκφράζει επιφυλάξεις ενώ στο Κείμενο 2 η στάση είναι πιο ενθαρρυντική ως προς τέτοιου είδους σχέσεις. Γράψτε ένα άρθρο γνώμης(350 περίπου λέξεων) που θα δημοσιευτεί σε μαθητική εφημερίδα απαντώντας στο ακόλουθο ερώτημα:

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την αναζήτηση συντρόφου στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα στο Διαδίκτυο; Ποιος τρόπος δημιουργίας ερωτικών σχέσεων είναι προτιμότερος κατά τη γνώμη σας; στον πραγματικό ή στον εικονικό κόσμο και γιατί; Τεκμηριώστε την απάντησή σας αντλώντας ιδέες από το Κείμενο 1 ή το Κείμενο 2 αλλά και από την προσωπική γνώση και εμπειρία σας.

                    Μονάδες 30

                                          ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 20)

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο διαχρονικός έρωτας μπορεί να προκύψει μέσω διαδικτυακών γνωριμιών, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς. Το Ίντερνετ διαμορφώνει ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης στις ανθρώπινες σχέσεις, προσφέροντας ευκολία στην αναζήτηση συντρόφου. Μάλιστα, οι   διαδικτυακοί γάμοι, σύμφωνα με έρευνες, θεωρούνται πιο σταθεροί και ικανοποιητικοί λόγω ειλικρίνειας και συνεχούς επικοινωνίας. Επομένως, επισημαίνουν πως οι διαδικτυακές γνωριμίες προσφέρουν δυνατότητες για συνεχή επικοινωνία ως βασική προϋπόθεση για τις σχέσεις. 

ΘΕΜΑ 2 (μονάδες 35)

Ερώτημα 1ο (μονάδες 15)

α) ΣΩΣΤΟ («Τσατάρουμε περισσότερο… στα κοινωνικά δίκτυα.»). 

β) ΛΑΘΟΣ  («Η μοναξιά οδηγεί… και συχνά κατάθλιψης.»).

γ) ΛΑΘΟΣ. («Η καταφυγή, όμως, σε εικονικές σχέσεις μέσω ενός ψευδούς εαυτού, του προφίλ μας στα social media, δεν μπορεί να μας σώσει από τα αδιέξοδά μας.»).

δ) ΣΩΣΤΟ («Οποιαδήποτε ανακούφιση,… είναι προσωρινή και εύθραυστη.»). 

ε) ΣΩΣΤΟ («Σημασία δεν έχει να καταγγείλουμε τα social media αλλά να κοιτάξουμε τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε.»)

Ερώτημα 2ο (μονάδες 10)

α. Μορφή τίτλου 

●Ο τίτλος «Έρωτας στο διαδίκτυο ή η νέα κουλτούρα της κατανάλωσης και του κενού;» αποτελεί ρητορικό ερώτημα. Είναι μεταφορικός με μια μικρή δόση ειρωνείας(«νέα κουλτούρα κατανάλωσης») και αρηματικός, επομένως ελλειπτικός. 

●Σχολιασμός της επικοινωνιακής αποτελεσματικότητάς του: Ο τίτλος είναι δηλωτικός του περιεχομένου, αφού συνοψίζει το κεντρικό θέμα που πραγματεύεται(Έρωτας στο διαδίκτυο) τη δυνατότητα δηλαδή σύναψης ερωτικών σχέσεων στο ψηφιακό περιβάλλον.  Είναι εύστοχος και προϊδεαστικός της θέσης της συγγραφέα, γιατί μας προετοιμάζει για την αρνητική στάση της  ως προς αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, οι λέξεις «κατανάλωσης» και «κενού» λειτουργούν ως σχόλια(λεκτικά)προϊδεάζουν τον αναγνώστη για την έκφραση αμφισβήτησή της σχετικά με τη γνησιότητα του Έρωτα στο διαδίκτυο. Η χρήση του ερωτηματικού σε συνδυασμό με τη διάζευξη (ή) καθιστούν τον τίτλο ενδιαφέροντα γιατί από τη μία συμβάλλει στη διέγερση του προβληματισμού του αναγνώστη αναφορικά με τον τρόπο και το μέσο αναζήτησης συντρόφων σήμερα και από την άλλη δημιουργεί ένα δίπολο σκέψης για το κατά πόσο θα αποδειχθεί αληθινός ή πλασματικός, καθιστώντας αντίστοιχα τις σχέσεις σταθερές ή ευκαιριακές.

β. Συνυποδηλώσεις:  -«Οι νέες γενιές, συχνά, δραπετεύουν κυριολεκτικά στα social media»: επιδιώκει να τονίσει την ανάγκη των νέων να αποφύγουν την ανιαρή καθημερινότητα της πραγματικής ζωής και τα προβλήματα επιδιδόμενοι στα κοινωνικά δίκτυα αφού μέσα σε αυτά μπορούν και εκφράζονται ελεύθερα 

 – «να αγκαλιάσουν τον κόσμο με μια μαγική σκέψη»: επιδιώκει να αισθητοποιήσει την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης. Η βασική επικοινωνιακή λειτουργία της συνυποδήλωσης είναι να επεξηγήσει τα νοήματα, ώστε ο αναγνώστης να τα αντιληφθεί πλήρως. Επίσης, η συνυποδηλωτική χρήση της γλώσσας καθιστά τον λόγο εικονοπλαστικό, προσδίδοντας ζωντάνια και παραστατικότητα στο κείμενο αλλά και λογοτεχνική απόχρωση. Το κείμενο γίνεται πιο ευχάριστο στην ανάγνωση, καθώς η μεταφορική λειτουργία δημιουργεί ερέθισμα για προβληματισμό (το μήνυμα προβάλλεται με έμμεσο τρόπο και όχι πληροφοριακά) και προκαλεί έντονα συναισθήματα.

Ερώτημα 3ο  (μονάδες 10)

Τα δύο κείμενα αναφέρονται στην τάση αναζήτησης συντρόφου στο Διαδίκτυο. Στο Κείμενο 1 η συγγραφέας έχει αρνητική στάση θεωρώντας πως ο ψηφιακός κόσμος δεν ευνοεί τη διαμόρφωση μόνιμης και ποιοτικής σχέσης.  Θέση: Τα social media έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν τον έρωτα. Ωστόσο, η εξάρτηση από αυτά μπορεί να δημιουργεί ψευδαισθήσεις πληρότητας και να ενισχύει τη μοναξιά και την αποξένωση. Συμπέρασμα: Το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα social media, αλλά ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Αν λειτουργούν ως εργαλείο ουσιαστικής σύνδεσης με τους άλλους και τον πραγματικό κόσμο, δεν μπορούν να έχουν θετικό ρόλο. Στο Κείμενο 2 φαίνεται μια πιο μετριοπαθής στάση και ίσως ενθαρρυντική στη δημιουργία διαδικτυακών σχέσεων. Θέση: Το Διαδίκτυο άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γνωρίζονται και συνάπτουν σχέσεις, προσφέροντας νέες δυνατότητες για εύρεση συντρόφου και ενισχύοντας τη διαρκή επικοινωνία, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε πιο σταθερές και ειλικρινείς σχέσεις. Συμπέρασμα: Παρόλο που είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, το Διαδίκτυο έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις και αποτελεί ένα πεδίο κοινωνικών ζυμώσεων που διαμορφώνει νέους κανόνες στις ανθρώπινες σχέσεις. 

                                               ΘΕΜΑ Γ (μονάδες 15)            

     Η πρωταγωνίστρια εκφράζει την επιθυμία να μοιραστεί την καθημερινότητά της με τον αγαπημένο της(Θέλω να ξυπνάω…που ξύπνησαν πιο νωρίς από εμάς). Αυτή η απλή επιθυμία δείχνει ότι ο έρωτάς της βασίζεται στη συντροφικότητα και τις μικρές στιγμές. Ο έρωτας λειτουργεί ως περιπλάνηση, όπου κάθε προορισμός αποκτά νόημα μόνο αν τον μοιράζεται. Επιθυμεί να βιώνουν κοινές εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα, όπως φαίνεται και από τη χρήση του  α΄ πληθυντικού ρηματικού προσώπου (να μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό…να δούμε την πανσέληνο…). Είναι τόσο βέβαιη για όσα θέλει να ζήσει με τον αγαπημένο της που «μαντεύει» ακόμη και το συναίσθημα που δεν έχει προλάβει να βιώσει (και σκέφτομαι πως τελικά καθόλου δε με ένοιαζε το φεγγάρι). Ο μεταφορικός λόγος (μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό) αποδίδει εύληπτα τις σκέψεις της, κάνοντας με παραστατικό τρόπο τον αναγνώστη να νιώσει όσα κι η ίδια. Χαρακτηριστική είναι η αίσθηση της νοσταλγίας, της έλλειψης και του ανεκπλήρωτου έρωτα όπως εκφράζεται στον καταληκτικό στίχο με την επανάληψη της υποτακτικής «να θυμάμαι» και  τον παρατατικό «ήθελα»(επιβεβαίωση του ανεκπλήρωτου έρωτα). Η ηρωίδα αντιλαμβάνεται τον έρωτα ως κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο, που αφήνει αποτυπώματα ακόμη κι όταν χάνεται («Και να σκέφτομαι πως τελικά εσύ ήσουν το μόνο ταξίδι που ήθελα να κάνω»). 

                                 Άλλοι κειμενικοί δείκτες: 

                   –   η αστιξία στην τελευταία στροφή και ο κοφτός σύντομος λόγος(ένδειξη πάθους/συναισθηματικής σφοδρότητας/κλιμάκωσης ερωτικού συναισθήματος λόγω του ανεκπλήρωτου)

   Προσωπικά, ο έρωτας για μένα έχει ανεκτίμητη αξία, γιατί είναι μια εμπειρία γεμάτη πάθος, αλλά και απλές, καθημερινές στιγμές που αποκτούν ξεχωριστή σημασία όταν μοιράζονται με το κατάλληλο άτομο. Λειαίνει το «εγώ», μας ολοκληρώνει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Πιστεύω πως αποτελεί το καλύτερο σενάριο της ζωής. Και όπως είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις «αν ξαναρχόμουν στον κόσμο θα ήταν για τον έρωτα και για το μόνο που θα λυπηθώ όταν θα φύγω θα΄ναι για τον έρωτα που θα χάσω.».  

                                              Θέμα Δ(μονάδες 30)

                                    (Θετική στάση με επιφυλάξεις)

   Ο Έρωτας στα Social Media: Μια Νέα Διάσταση της Αγάπης 

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, τα “social media” έχουν μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο που βιώνουμε τον έρωτα και τις σχέσεις μας. Μέσα από πλατφόρμες όπως το “Facebook”, το “Instagram”, το “Twitter” και άλλες, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να γνωρίζουν νέους φίλους και να συνάπτουν σχέσεις που ξεκινούν ψηφιακά και μεταμορφώνονται σε βαθύτερες συνδέσεις. Ο ψηφιακός κόσμος προσφέρεται για φλερτ και ρομαντισμό και πιστεύω πως έχει πολλές θετικές πτυχές. 

   Αρχικά, τα Κοινωνικά Δίκτυα βρίσκονται στην άμεση επικοινωνία χωρίς τα παραδοσιακά εμπόδια της απόστασης και του χρόνου. Ένα απλό «μου αρέσει» σε μια φωτογραφία ή ένα σχόλιο κάτω από μια ανάρτηση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας γνώσης. Μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές και πολιτισμικά υπόβαθρα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες, δημιουργώντας έτσι ένα πολυποίκιλο δίκτυο σχέσεων. Πολλοί βρίσκουν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών την αληθινή τους αγάπη, καθώς οι αρχικές επαφές εξελίσσονται σε πραγματικές συναντήσεις και βαθιές σχέσεις. Η τεχνολογία, λοιπόν, λειτουργεί ως γέφυρα, συνδέοντας ανθρώπους που διαφορετικά ίσως δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να συναντηθούν. Επιπλέον, για όσους νιώθουν διστακτικοί να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε προσωπικό επίπεδο, ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναδείξουν την εσωτερική τους ομορφιά και να βρουν την αμοιβαία κατανόηση που αναζητούν. Συνολικά, ο έρωτας αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο που αντανακλά τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές σχέσεις της σύγχρονης εποχής. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες της ψηφιακής επικοινωνίας με την ανάγκη για αυθεντική ανθρώπινη επαφή, προσφέρει νέες προοπτικές και ταυτόχρονα θέτει προκλήσεις για το πώς κατανοούμε και βιώνουμε την αγάπη. Η πραγματική απαίτηση πληροφόρησης, κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού, στοιχεία που παραμένουν ανεκτίμητα, από το μέσο επικοινωνίας. Μέσα από τα “social media” μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες ιστορίες αγάπης, αλλά προϋπόθεση για μια ουσιαστική σχέση αποτελεί η συνάντηση πέρα ​​από την ψηφιακή οθόνη και η κοινή αναζήτηση της αληθινής συντροφικότητας. Επιπλέον, ο ψηφιακός έρωτας ενισχύει την αυτογνωσία, καθώς η ανταλλαγή μηνυμάτων και ιστοριών βοηθά τα άτομα να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Μέσα από την ψηφιακή επικοινωνία, οι σχέσεις μπορούν να εξελιχθούν σε βαθιές και αυθεντικές συνδέσεις, στηριζόμενες στην εμπιστοσύνη και το κοινό όραμα για το μέλλον, εφόσον συνεχιστούν και στον πραγματικό κόσμο. 

   Η τεχνολογία ενώνει τους ανθρώπους, προσφέροντας ένα περιβάλλον αμοιβαίας στήριξης. Αυτή η νέα διάσταση του έρωτα επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όρια του χρόνου και του χώρου, φέρνοντάς τους πιο κοντά. Η ψηφιακή επαφή δεν πρέπει να μας φοβίζει, γιατί ο ίδιος άνθρωπος είναι με τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια ιδιοσυγκρασία, είτε τον γνωρίσουμε στον δρόμο, σε μια παρέα ή στον κόσμο του διαδικτύου, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να επιδιώκουμε πάντα την προσωπική συνάντηση.

                                                 Πλεονεκτήματα

1. Ευκαιρίες για νέες γνωριμίες: Το διαδίκτυο καταργεί τα γεωγραφικά εμπόδια, επιτρέποντας στους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με άτομα που διαφορετικά δεν θα γνώριζαν ποτέ. Αυτό διευρύνει τις πιθανότητες να βρούμε κάποιον που πραγματικά ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τις αξίες μας. 

2. Συναισθηματική σύνδεση χωρίς επιφανειακά κριτήρια: Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαδικτυακές σχέσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να γνωριστούν καλύτερα σε ψυχικό και διανοητικό επίπεδο, χωρίς να επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

 3. Αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου: Για άτομα που διστάζουν να ανοιχτούν εύκολα σε δια ζώσης σχέσεις, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για να εξερευνήσουν τις ρομαντικές τους επιθυμίες.

                             Εναλλακτική απάντηση(αρνητική στάση)

                  Διαδικτυακές Ερωτικές Σχέσεις: Ευκαιρία ή Παγίδα

Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στην ανθρώπινη επικοινωνία, και το ίδιο ισχύει και για τις ερωτικές σχέσεις. Πλατφόρμες γνωριμιών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν κάνει δυνατή τη δημιουργία ερωτικών σχέσεων εξ αποστάσεως, χωρίς φυσική επαφή. Όμως, είναι άραγε καλό να επενδύουμε συναισθηματικά σε διαδικτυακές σχέσεις; 

                                                      Μειονεκτήματα 

1. Έλλειψη φυσικής επαφής: Η ερωτική σχέση απαιτεί σωματική παρουσία, αγγίγματα, βλέμματα και χημεία που δεν μπορούν να αναπαραχθούν πλήρως μέσω μιας οθόνης. Μια σχέση που παραμένει μόνο διαδικτυακή μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και ανεκπλήρωτες ανάγκες. 

2. Κίνδυνος ψευδών προσδοκιών: Οι άνθρωποι συχνά παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού τους στο διαδίκτυο. Όταν η σχέση περάσει στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. 

3. Αυξημένος κίνδυνος εξαπάτησης: Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από προφίλ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. “Catfishing”, ψεύτικες ταυτότητες και σκοτεινές προθέσεις είναι πάντα πιθανοί κίνδυνοι. 

4. Συναισθηματική φθορά: Αν μια διαδικτυακή σχέση δεν καταφέρει να μετουσιωθεί σε πραγματική, το άτομο μπορεί να νιώσει προδομένο, μόνο ή ακόμα και εξαρτημένο από μια ουτοπική επικοινωνία που δεν οδηγεί πουθενά. 

Οι διαδικτυακές ερωτικές σχέσεις έχουν τη δική τους γοητεία, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές σχέσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας τρόπος γνωριμίας και εξερεύνησης, αλλά για να έχουν διάρκεια και πραγματική αξία, χρειάζεται κάποια στιγμή να περάσουν στον φυσικό κόσμο. Το διαδίκτυο μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, αλλά η αληθινή αγάπη γεννιέται και δοκιμάζεται στην πραγματική ζωή.

Μαρία Πετροπούλου Φιλόλογος – Συγγραφέας εκδ. ΖΗΤΗ  

https://ziti.gr/syggrafeas/petropoyloy-d-maria

https://mariapetropoulou.gr

Ηρακλής Καρακόλιος Φιλόλογος – Συγγραφέας εκδ. ΖΗΤΗ  

https://ziti.gr/syggrafeas/karakolios-ar-iraklis

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.